Уголемяване на бюста

силиконови гърди

Уголемяване на бюста

Уголемяване на бюста или аугментационна мамопластика е една от най-често практикуваните пластични операции в съвремието ни. Въпреки това тя изисква изключителна прецизност и внимание към детайла, за постигането на мечтаната форма и резултат.

С течение на времето фактори като: възраст, генетика, бременност, промени в теглото и гравитация оказват влияние върху формата и големината на гърдите.  До уголемяване на бюста прибягват жени, които са недоволни от размера му, при които той е претърпял различни промени и искат да възвърнат неговия обем и форма.

Чрез уголемяване на бюста може да се увеличи и/или балансира големината му, да се върне неговия обем, формата му да придобие  правилен и симетричен вид, той да бъде възстановен след частична загуба или пълна липса при вродени състояния.

Видове импланти

Съществува богат избор от силиконови импланти, които могат да бъдат отличени по тяхната:

 • Форма: кръгли, анатомични, ергономични
 • Структура на повърхността: гладки и текстурирани
 • Профил: нисък, среден, висок, супер висок

Те също се делят според своите размери и обем.

Силиконовите импланти са изработени от силиконова обвивка пълна със силиконов гел, който е изключително близък до естествения бюст при допир.

В рамките на консултацията с д-р Мартин Генов, той ще ви помогне при избора на перфектната за вас протеза за силиконови гърди според:

 • вид
 • размер
 • индивидуални анатомични особености
 • лайфстайл

за да постигнете мечтания резултат. Неговата философия е всеки пациент да има пълна информираност за процеса, през който ще премине.

По време на първоначалния разговор с д-р Генов, той предоставя на пациентите си възможността чрез специално изработени 3D очила и уникален софтуер да визуализират бъдещите си силиконови гърди. Триизмерната симулация дава до голяма степен дава предвидимост на резултата.

Галерия

По време на операцията, пациентът е под пълна упойка и рисковете за неговото здраве са сведени до минимум.

След опита на д-р Генов в чужбина и България с импланти на различни производители от световен мащаб, той спира избора си върху Motiva.

Преимуществата и недостатъците им той обсъжда обстойно с пациентите си по време на консултацията.

Вижте цени.

За операцията по увеличаване на гърди

Силиконовите импланти могат да бъдат поставяни по различен начин:

 • Подмускулно
 • Поджлезно
 • Частично под мускула

Вашият пластичен хирург ще определи кой от посочените варианти е най-подходящ в индивидуалния случай.

Операцията трае около час. Тя се извършва под обща анестезия и след нея пациентът остава за наблюдение в клиниката в рамките на едно денонощие.

Преди всяко поставяне на силиконови импланти, пластичният хирург рисува върху тялoто на пациентката насочващи линии. Те обозначават къде да се позиционират върху гръдния кош имплантите и разрезите на кожата.

Вижте видео за процедурата

При операцията за уголемяване на бюста са възможни три разреза:

 • Под гърдата (субмамарен достъп)
 • Около ареолата (периариоларен достъп)
 • Високо в подмишницата (аксиларен)

Предпочитан метод е поставянето на силиконови гърди чрез субмамарен достъп. Той дава чудесни резултати, благодарение на добрия план, който предоставя на хирурга. При него белегът остава скрит в гънката под всяка гърда.

Иновации, която д-р Мартин Генов използва в хирургията са:

– вътрешни безвъзлови и бавно резорбируеми конци

– специален шприц за поставяне на импланта без докосване до кожата

След операцията

След операцията по уголемяване на бюста:

 • Пациентът остава под наблюдение в клиниката за 24 часа, като му се предписват обезболяващи за първите дни.
 • Няколко дни почивка и постепенно възвръщане към физическа активност са препоръчителни, за да бъдат избегнати усложнения.
 • Отокът преминава в рамките на няколко седмици до месец след операцията за уголемяване на бюста.
 • Налага се носенето на специален сутиен в продължение на три седмици денем и нощем и три седмици само денем след процедурата.

 

Основен фактор за постигане на отличен резултат както при уголемяване на бюста, така и при всякакъв тип естетична или реконструктивна хирургия е квалификацията на хирурга, неговите специализации в страната или чужбина, членството му в наши и международни реномирани асоциации.

Вашият хирург ще ви запознае с това как и дали имплантите имат влияние върху кърменето; за рисковете от капсулна контрактура и опциите за подмяна на протезите, когато тя се налага, защото операцията за уголемяване на бюста не е единичен акт с резултат и визия, които траят неопределено количество време.

 

Риплейсмънт

Не съществува доживотна гаранция за естетичния резултат от поставянето на силиконови импланти, понякога тяхната подмяна е наложителна.

Вашият бюст се променя като всяка останала част от тялото ви. Това се дължи на остаряване, резки флуктуации на теглото, хормонални фактори и въздействието на гравитацията. Някои пациенти, недоволни от тези изменения или от незадоволителните резултати от предходни операции, се обръщат отново към пластичен хирург, за повдигане и уголемяване на бюста, корекция във формата и обема му, за по-младежко излъчване.

Липофилинг

Уголемяване на бюста чрез инжектиране на собствена мастна тъкан е алтернатива на поставянето на силиконови гърди и може да се използва при избрани пациенти. Извършва се след липосукция от други части на тялото, преработване на мазнината по специален метод и обратното й инжектиране в бюста.

Тя е подходящ вариант за жени с наличие на умерено количество подкожни мазнини, такива с тесен гръден кош, които желаят естествени резултати и по-малък размер на бюста.

Една от новостите в пластичната хирургия е комбинацията от поставяне на силиконови импланти и липофилинг, наречена хибридна мамопластика. Резултатите от нея са по-добър обем, форма и текстура и избягване на нежелани ефекти като риплинг и видими ръбове на импланта.