Реконструкция на гърда

реконструктивна хирургия

Реконструкция на гърда

Какво представлява реконструкция на гърда?

Целта на операцията е да възстанови нормалните:

 • големина
 • форма
 • визия
 • симетрия

на бюста при жени след претърпяна пълна или частична мастектомия (профилактична или вследствие на рак на гърдата), премахване на аденом, друг вид травма или вродено състояние.

Реконструкция на гърда често включва няколко процедури. Те се извършват на различни етапи или едномоментно с мастектомията. Операцията като част от реконструктивна хирургия е сложна и изисква изключително внимание към всеки детайл и голяма прецизност.

Реконструкция на гърда се разделя на две основни категории:

 • с поставяне на силиконови импланти
 • с използване на ламба – микрохирургични (DIEP, SIEP, SGAP) и с хранещо краче (TRAM, LD)

Първата разчита на формирането на нов бюст чрез гръдни протези.  При втората се използват собствени тъкани от пациентката, под формата на ламба. Те се взимат от друга част на тялото й и посредством тях се изграждат новите гърди. Понякога се използва и комбиниран метод.

Множество са факторите, които се взимат предвид при избора на техника, използвана при операцията. Д-р Мартин Генов внимателно разяснява всеки един от тях на пациентките си по време на консултацията. А те са:

 • вид на мастектомията
 • лечение приложено за рак на гърдата
 • индивидуални анатомични особености
 • постигане на симетрия
 • лайфстайл
 • рискове

Ако само едната гърда е засегната, то тогава тя може да бъде реконструирана индивидуално. В допълнение към тази операция може да се наложи да бъдат направени няколко други на съседната гърда за подобряване на естетичния вид на бюста, а именно:

 • повдигане на гърдата
 • намаляване на обема на гърдата
 • увеличаване на гърдата

Д-р Генов ще определи кой от посочените варианти е най-подходящ във вашия случай.

Вижте цени.

Финалните резултати от този тип реконструктивна хирургия могат значително да намалят физическия и емоционален стрес от претърпяната мастектомия след рак на гърдата.

Галерия

Операцията по реконструкция на гърда


Процесът се извършва в сътрудничество между онко- и пластични хирурзи, а също и от химио- и лъчетерапевти, които определят и нуждата от евентуална последваща химио– и/или лъчетерапия.

Преди всяка реконструкция на гърда специалистите чертаят върху тялoто на пациентката насочващи линии за всяка от операциите. Те включват маркери за разрезите и къде да се позиционират имплантите върху гръдния кош.

Операцията се извършва под обща анестезия и след нея пациентката остава за наблюдение в клиниката. Процедурите по реконструктивна хирургия обикновено са с продължителност от два до осем часа. Това зависи от типа на интервенцията и дали само едната или и двете гърди подлежат на операция.

Опциите за реконструкция на гърда са много, а по време на консултацията с д-р Генов ще разберете кой е точният за вашия индивидуален случай.

Вижте видео за процедурата

Изграждане със силиконова протеза

Модерен метод за реконструкция на гърда и основна категория е изграждането й чрез силиконова протеза. Той се извършва когато голяма част от кожата на жлезата е запазена по време на мастектомията и импланта се поставя подмускулно веднага след като онкохирурзите приключат с отстраняването на засегната от рак на гърдата тъкан.

Двуетапна реконструкция

Двуетапна операция се прави когато след мастектомията кожата на гърдите е плоска и нееластична. По време на първия етап – временен тъканен експандер се позиционира под кожата и се раздува с физиологичен разтвор в поредица от визити в рамките на няколко седмици. След като тъканите се разтегнат до желания обем, може да се пристъпи към втория етап, а именно подмяната на експандера с постоянен силиконов имплант.

В определени случаи нуждата от последваща лъчетерапия може да опорочи успешния резултат от реконструкция на гърда с имплант, поради повишена склонност от образуване на капсулна контрактура и влошаване качеството на тъканите в зоната.

Понякога в процедурите по реконструкция на гърда хирурзите използват и бавно резорбируемо синтетично платно, което подпомага тъканите по-лесно да поемат размера и тежестта на импланта като играе роля на вътрешен сутиен.

След операцията по реконструкция на гърда

След операцията по реконструкция на гърда:

 • Пациентката остава под наблюдение в клиниката за около 48 часа, като й се предписват обезболяващи.
 • Няколко дни почивка и постепенно възвръщане към физическа активност са препоръчителни, за да бъдат избегнати усложнения.
 • Отокът преминава в рамките на няколко седмици до месец след операцията по реконструкция на гърда.
 • Чувствителността на гърдите може да не се възвърне, защото по време на операцията е възможно да бъдат засегнати сетивни нервни клончета.
 • Налага се носенето на специален сутиен в продължение на три седмици денем и нощем и три седмици само денем след процедурата.

Важно е да се знае, че първоначалната операция дава общата форма и обем на гърдата. В определени случаи може да се наложи извършването на допълнителни процедури за постигане на максимално естествен вид на оперираната гърда, в това число и създаване на ареола и зърно,  а също и операции на другата гърда за постигане на симетрия.

Основен фактор за отличен резултат както при реконструкция на гърда, така и при всякакъв тип естетична или реконструктивна хирургия е квалификацията на хирурга, неговите специализации в страната или чужбина, членството му в наши и международни реномирани асоциации.