Филъри и ботокс

ботокс

ФИЛЪРИ, БОТОКС И ДРУГИ КОЗМЕТИЧНИ ПРОЦЕДУРИ

С възрастта подкожната мазнина в областта на лицето намалява, като вследствие на това то губи младежкото си излъчване и обем, мимическите бръчки стават все по-забележими, а кожата увисва.

Други фактори, които оказват влияние върху остаряването са:

 • прекомерно излагане на слънце
 • наследственост
 • тютюнопушене
 • лайфстайл

Дермалните филъри елиминират бръчките по лицето, възстановяват обема и контура му. Те са добър вариант при първи следи от стареене, като могат да бъдат използвани както самостоятелно, така и в комбинация с ботокс.

Какъв е ефектът от дермалните филъри?

 • увеличават обема на устните
 • смекчават бръчките по лицето
 • извайват контура
 • подобряват вида на белези

Продължителността на ефекта от поставянето на филъри зависи пряко от процеса на стареене и индивидуалните особености на тяхната резорбция.

Видове филъри

Инжекции с филъри:

Съществуват няколко различни вида дермални филъри. Например тези с по-мека консистенция са подходящи за инжектиране в устните, докато тези с по-твърда се използват при оформяне на скули.

Най-подходящите за индивидуалния случай се определят по време на консултацията с д-р Мартин Генов.

Най-често използваните филъри са тези, базирани на хиалуронова киселина. При тях обикновено една процедура е достатъчна за постигане на желания ефект и той има трайност от 4 до 6 месеца.

Опитът с филъри на различни производители от световен мащаб на д-р Генов в чужбина и България, го кара да избере да работи с Restylane и продуктите на Galderma.

Галерия

Вижте цените на филъри

Инжекции с мазнина (липофилинг) (линк)

Ботокс:

Инжектирането на ботулинов токсин е една от най–популярните минимално инвазивни козметични процедури, използвана за третиране на мимически бръчки в зоната на челото, между веждите, т.н „пачи крак” около очите, хоризонталните и вертикални линии на шията, хиперхидроза (прекомерно изпотяване). С нея се постига по-младежки вид на лицето чрез релаксация в дадена мускулна група.

Вижте видео за процедурата

Ботокс въздейства върху предаването на импулсите към мимическите мускули и по този начин отслабна действието им. Намаляването на мускулните контракции пречи на образуването на дълбоки бръчки, като така се използва и за превенция.

Цялата процедура отнема около 10 минути. Препоръчителни са: намалената физическа активност, рязкото навеждане на главата надолу и разтриване на зоните няколко часа след извършване на процедурата. Възможно е в участъка, в който е инжектиран ботокс да се появи зачервяване, минимално подуване или посиняване, които изчезват до няколко дни.

Резултатите от процедурата се забелязват след седмица от извършването й. Продължителността на ефекта зависи от индивидуалната реактивност на всеки пациент, като обикновено е в рамките на 3-4 месеца. За поддържане на резултата са необходими допълнителни инжекции с ботокс, като д-р Генов съветва какъв е препоръчителния период между тях по време на консултацията с него.

Галерия

Вижте цените на ботокс

Други козметични процедури

Пилинг:

Химическите пилинги са нехирургическа естетична процедура, при която се използват киселини с различен състав и концентрация с цел подобряване вида на кожата при пигментации, разширени пори, белези от акне и фини бръчки.

Повърхностен пилинг


Това е най-леката форма на химически пилинг, като обикновено за нея се използват алфа- и бета- хидрокси киселини като:

 • гликолова
 • млечна
 • плодова
 • салицилова

Средно-дълбок пилинг


Резутатът от този вид пилинги е по-значим, защото проникват в по-дълбоките слоеве на кожата. При тях се използва трихлороцетна киселина (TCA). Както и при повърхностните пилинги така и тук ефектът зависи от концентрацията на киселината.

Той се състои в увеличаване на клетъчния растеж, повишена продукция на колаген и реорганизация на дермата, като по този начин имаме нова и по-здрава кожа.

Дълбок пилинг


Този тип пилинги оказват влияние в още по-дълбоките слоеве на дермата като обикновено за тях се използва фенол. Въпреки че дълбокият пилинг дава най-осезаеми резултати, асоциираните с него рискове са и най-високи. Той не е препоръчителен за хора с тъмна кожа, заради изсветляващия си ефект. Наблюдава се и увеличен риск от образуване на съединителна тъкан и чувствителност при излагане на слънце.

Дермоабразио:

При този вид процедура се изглажда повърхността на кожата за по-сияен вид, заличават се повърхностните белези и тези от акне, изравнява се тена, благодарение на контролирано отнемане на епидермиса, посредством роторна машинка с диамантени дискове.

След пилингите и дермоабразиото е задължително ежедневното използване на слънцезащитни кремове с висок фактор. Излагането на пряка слънчева светлина и солариум са противопоказни за около шест месеца след процедурите.

Основен фактор за постигане на отличен резултат при всякакъв тип естетични процедури е квалификацията на хирурга, неговите специализации в страната или чужбина, членството му в наши и международни реномирани асоциации.