Намаляване и повдигане на бюст

мастопексия

Повдигане на бюст и намаляване на бюста

Повдигане на бюст

Повдигане на бюст или мастопексия е операция, при която гърдите се оформят чрез повдигане и премахване на излишната кожа. Тя възвръща самочувствието на жени, при които бюстът е загубил естетичния си вид, вследствие на остаряване, кърмене, резки промени в теглото, гравитация, генетика или хормонални нарушения. Освен увисването на гърдите, при пациентките може да се наблюдава и увеличаване на ареолата, което също може да бъде коригирано чрез операцията.

По време на процедурата по повдигане на бюст излишната кожа се премахва, жлезната тъкан се оформя и гърдата остава стегната. Като резултат – бюстът е повдигнат и в правилна форма.

Д-р Генов ще оцени нивото на отпускане (птоза) на вашите гърди и ще избере коя процедура е най-добра в индивидуалния случай, като с прецизност и усет за съвършенство ще постигне желаните от вас резултати.

Галерия

Вижте видео за процедурата

Обикновено съществуват три степени на отпускане (птоза) на млечната жлеза:

 • начална птоза
 • средна по големина птоза
 • силно изразена птоза

В повечето случаи операциите по повдигане на бюст и намаляване на бюста са две отделни операции, но могат да бъдат извършени и заедно.

Вижте цените

Техники

Техниките за повдигане на бюст варират в зависимост от големината и размера на бюста, от обема на тъканта, която трябва да бъде премахната и от други фактори като белези и предстоящо кърмене, а най-подходящата за конкретния случай избира пластичният хирург по време на консултацията.

Обичайните процедури включват:

 • техника под формата на „обърнато Т”
 • вертикална техника
 • техника с разрез около ареолата (периареоларна)
 • липосукция за дооформяне на резултата при определени случаи
 1. Разрезите при техника тип „котва” или „обърнато Т” се простират около ареолата, вертикално надолу от нея и по цялата инфрамамарна гънка.
 2. Вертикалната техника се простира около ареолата и вертикално надолу от нея под формата на „близалка“ или „ключалка“.
 3. При периареоларната техника разрезът е около ареолата, като тя е приложима при пациенти с начална до средна по големина птоза.
 4. Липосукцията може да бъде направена самостоятелно и в комбинация с друга техника за премахване на прекомерната мазнина при дадени пациенти.

По време на консултацията с д-р Генов, той ще направи измервания на големината и формата на гърдите ви и ще определи къде да бъде позицията на зърното и ще планира процеса на операцията . Той предоставя на пациентите си възможността чрез специално изработени 3D очила и уникален софтуер да визуализират бъдещите си гърди триизмерно върху себе си, което до голяма степен дава предвидимост на резултата.

Намаляване на бюста

Намаляване на бюста или редукционна мамопластика е процедура, при която се премахва излишната мазнина в жлезите, жлезната тъкан и кожа, за да се постигне пропорционална и хармонична големина на гърдите, спрямо останалата част от тялото, да се намали дискомфорта, асоцииран с огромния размер на бюста.

Твърде големите гърди могат да създадат както здравословни, така и емоционални проблеми.

Тежестта на излишната кожа и тъкани може да причини болка и да попречи на активния начин на живот. Психологичният момент също е важна част от проблема.

Методът за намаляване на бюста, който ще се използва се определя по време на консултацията с д-р Мартин Генов, според:

 • индивидуалното състояние на пациента
 • състава на жлезата
 • желания обем за смаляване
 • предпочитанията на пациента
 • препоръката на хирурга

Редукционната мамопластика (намаляване на бюста):

 • премахва излишната тъкан
 • оформя бюста
 • повдига гърдите за по-младежко излъчване
 • може да изравни несъразмерност в гърдите

Галерия

Вижте видео за процедуратa

Преди всяко намаляване на бюста и/или повдигане на бюст, пластичният хирург рисува върху тялoто на пациентката насочващи линии къде да се позиционират ареолите и разрезите на кожата.

Типичната им продължителност е до три часа, в зависимост от сложността на процедурата и се извършват под обща венозна анастезия. След тях пациентът остава за наблюдение в клиниката в рамките на едно денонощие.

Иновации, която д-р Генов използва в процедурите са: вътрешни безвъзлови и бавно резорбируеми конци.[/expand]

След операцията


След операциите по намаляване на бюста и/или повдигане на бюст:

 • Пациентът остава под наблюдение в клиниката за 24 часа, като му се предписват обезболяващи за първите дни.
 • Няколко дни почивка и постепенно възвръщане към физическа активност са препоръчителни, за да бъдат избегнати усложнения.
 • Отокът преминава в рамките на няколко седмици до месец след операцията за намаляване на бюста и/или повдигане на бюст.
 • Налага се носенето на специален сутиен денем и нощем в продължение на три седмици непосредствено след процедурата и още три седмици само денем.

Основен фактор за постигане на отличен резултат както при намаляване на бюста и/или повдигане на бюст, така и при всякакъв тип естетична или реконструктивна хирургия е квалификацията на хирурга, неговите специализации в страната или чужбина, членството му в наши и международни реномирани асоциации.