Блог

 • 01 апр.

  Липофилинг – често задавани въпроси

  липофилинг

  Липофилинг е единственият метод, с който едновременно можете да подмладите и скулптурирате лицето и ръцете си, да направите устните си чувствени и плътни, да уголемите гърдите си и да оформите сексапилно дупе. При това със собствената ви мастна тъкан.

  Какво представлява липофилинг?

  Липофилингът е липоскулптуриране чрез трансплантация на мастни клетки от една зона на тялото на друга. Методът се прилага в комбинация с конвенционална липосукция. Със специални канюли се извлича мастната тъкан от зона на тялото, в която тя е излишна, следва нейната специфична обработка и инжектирането й обратно на желаните места. Така ефектът е двоен – по-фин силует, благодарение на липосукцията и скулптуриране на лицето и тялото чрез промяна на формата и обема.

  липофилинг на гърдиВ кои зони може да се направи липофилинг?

  Процедурата може да се използва за подмладяване на зоната на лицето – прецизно оформяне на скули, корекция на хлътнали и отпуснати бузи, запълване на назолабиални бръчки, увеличаване на устни, както и за уголемяване на гърди и оформяне на бразилско дупе.

  В кои части се прави липосукцията?

  Липосукцията може да се извърши на почти всяка част от тялото – колена, вътрешна част на бедрата, бричове, корем, паласки, талия, гръб, вътрешна страна на ръцете, прасци.

  С каква упойка се работи?

  Операцията се извършва в локална или обща анестезия, без никакъв риск за пациента.

  Кога е видим резултатът?

  Крайният резултат е налице до 3 месеца след операцията. Обработените зони изглеждат напълно естествено, подмладени и скулптурирани, без видими белези.

  Колко дълго трае операцията?

  Между един и два часа.

  Каква е продължителността на ефекта?

  След първата процедура завинаги се запазват около 60% от поставената мастна тъкан. Ако пациентката желае допълнителен обем, той може да се добави след 3-4 месеца.

  Какви са предимствата?

  Предимствата на метода са използването на собствена мастна тъкан, която се приема чудесно от организма, липсата на видими белези на реципиентното място и напълно естествения резултат. Възстановяването е изключително бързо. В рамките на няколко дни.

  Повече за процедурата научете тук.

 • 12 мар.

  Липосукция – факти и митове

  липосукция

  Липосукция е бърз, ефективен и лесен метод да кажете „довиждане“ на зимата и „сбогом“ на мастните натрупвания, образувани по време на студените месеци. Наистина.

  Килограмите, които всички качват по време на есенно-зимния период обикновено се дължат на застояване и прекаляване със забранени удоволствия – калорични храни и алкохол. За съжаление натрупаните мазнини могат да бъдат изключително упорити. Освен неподходящият хранителен режим и намалената физическа активност дължим неприятната им поява и на генетична определеност, бременност, менопауза, възрастови изменения и др. Защо трябва да се доверим на липосукция за справяне с проблема и кои са най-честите факти и митове, свързани с процедурата, имаме отговорите. Готови ли сте да разберете истината?

  Факт: С липосукция можете да върнете самочувствието си.

  Разбира се. С процедурата тялото може да се моделира драматично. А по-стегнатото и оформено тяло е правопропорционално на по-голяма увереност, нали? Веднъж влезли в новата си кожа, вие ще се влюбите в нея. Ще започнете да носите дрехите, които винаги сте искали и ще правите повече неща, които преди сте избягвали, заради притеснения относно визията си (плажен волейбол, някой?).

  Мит: Липосукция е процедура само за жени.

  Наистина мит. Все повече мъже се доверяват на липосукция, за да се отърват от мастните натрупвания. Тя е третата най-популярна пластична операция при мъжете. Най-често зоните, които те избират са: корем, гърди и паласки.

  Факт: Резултатите от липосукция са трайни.

  Това е напълно вярно. С процедурата се извайва нов строен силует. Въпреки че мастните клетки са премахнати завинаги обаче, това не значи, че останалата мастна тъкан не може да се разрастне отново. С правилна диета и физическа активност резултатът може да бъде траен.

  Мит: Хората могат да заменят спорта с липосукция.

  Не. За да постигнете максимално добри резултати можете да използвате липосукция като допълнение към хранителния режим и спорта, но не и да ги замените с нея.

  Факт: Липосукцията е една от най-често практикуваните пластични операции.

  Напълно вярно. Тя може да се приложи върху почти всяка част от тялото: бедра, седалище, крака, паласки, гръб, корем, гръден кош, ръце, шия и др., за оформяне на по-слаб и стегнат силует. Точно това я прави толкова желана.

  Мит: Целулитът може да се премахне с липосукция.

  С процедурата можете значително да подобрите визията на бедрата и ханша си, защото тя скулптурира съвършено тялото. Но тя не лекува целулит. Има доста методи, които обещават да заличат неприятните дупки – масажи, кремове, медикаменти, дори лазер. Но досега няма нито един, който да е с траен резултат и напълно да се справя с проблема.

  липосукцияФакт: Липосукция не е метод за бързо отслабване при хора с наднормено тегло.

  Липосукцията не е процедура за отслабване, а за контуриране на тялото. Тя се прилага с най-добри резултати при хора, които поддържат здравословно тегло за оформяне на елегантен силует. На затлъстелите пациенти се препоръчва първо да отслабнат и след това да прибягнат до метода.

  Мит: След липосукция остават белези.

  Това е погрешно. Процедурата се състои в премахване на излишната мазнина посредством канюла и засмукващо устройство. Разрезите през който тя минава са не по-големи от три милиметра. В рамките на една година избледняват и се сливат с кожата почти напълно.
  Ако имате още въпроси към процедурата можете да научите повече за нея тук.

 • 04 мар.

  Ботокс за начинаещи – какво трябва да знаете за процедурите с ботулинов токсин

  ботокс

  Ботулинов токсин – звучи страшно, нали? А знаете ли, че процедурите с ботокс са на първо място сред подмладяващите миниинвазивни терапии?

  Ден след ден правим стотици мимики, съкращавайки и отпускайки различни мускулни групи на лицето си. Колкото и да не ни се иска дори усмивките оставят своята следа под формата на бръчки. Те се появяват по челото, между веждите или около очите. За да запазят младостта си все повече хора се доверяват на мускулния релаксант – ботокс.
  Години наред ботоксът държи лидерските позиции сред минимално инвазивните козметични процедури. По данни на Американската асоциация на пластичните хирурзи за изминалата в САЩ има над 6,7 мил. извършени терапии с ботулинов токсин. Повече от 30% от пациентите са били на възраст под 30 години, а над 400 хил. са били направени на мъже (т.н бротокс).

  Историята на ботокс

  Botox на Allergan

  Бактерията Clostridium botulinum, която произвежда ботулиновия токсин, е идентифицирана за първи път през 1895 г. от белгийския професор по бактериология Емиле ван Ерменгем. Той е нает да изясни причините на хранително отравяне, породено от консумация на колбас („botulus” е латинската дума за кренвирш). Бактерията образува седем различни типа токсин, които се наименуват от A до G с буквите на латинската азбука.
  За първи път в медицинската практика ботулиновия токсин се използва години по-късно през 70-те. Първоначално доктори го прилагат за лечение на кривогледство. По време на терапиите те забелязват, че той има и друго действие – изглажда бръчките на глабелата.

  Употребата на ботулинов токсин за естетични цели датира от 1989 г. Тогава компанията Allergan го лицензира и му дава името Botox. В нея се прилагат препарати съдържащи типове А и рядко B.

  Какво е ботокс?

  Ботулиновият токсин представлява мускулен релаксант. С него се третират бръчки, образувани при съкращаване на мускулите, а не такива, следствие на отпускане на кожата. Те могат да бъдат: в зоната на челото, между веждите, т.н „пачи крак” около очите, хоризонталните и вертикални линии на шията. Ботоксът идеално изглажда тези бръчки намалявайки мускулните контракции, като освен за лечение, той се използва и за превенция за образуването им.
  „Кожата ни е като лист хартия, мачкаме я, мачкаме я и изведнъж искаме да я опънем и да е прекрасна,“ казва д-р Генов. „Колкото по-малко мимики има, толкова по-гладка ще остане тя.“

  Ефективен ли е ботулиновият токсин?

  „Минимално инвазивните процедури са първите средства, с които жените могат да задържат времето. Терапията с ботокс се прави превантивно и е в състояние да „спаси положението“ за десетилетие дори,“ продължава той.
  Освен за третиране на бръчки, ботоксът се използва и при хиперхидроза (прекомерно изпотяване), за повдигане на веждите (браулифтинг), при т. нар gummy smile, дори за лечение на мигрена.
  Методът освен ефективен е и бърз и почти безболезнен.

  Колко рано е твърде рано?

  Препоръчително е с процедурите да се започне навреме, като се бият малки дози в определени точки. Тогава резултатът е напълно естествен, лицето изглежда по-младо, меко, елегантно, като мимиката не се блокира напълно.
  „Определено не харесвам лицата маски, гладки като порцелан, изпънати и останали без всякаква емоция,“ казва д-р Генов.
  Той препоръчва пациентите да започнат използването при появата на първите бръчки. Подходящата възраст е след 30-35 години и в никакъв случай преди 21.

  Как протича процедурата?

  Процедурата е изключително бърза, извършва се в рамките на 10 минути. След нея пациентът би могъл спокойно да продължи с ежедневните си занимания.
  Първо кожата се подготвя като зоната се дезинфекцира и в точно определени точки, според желания ефект, с тънка игла се инжектира ботулинов токсин, като той блокира предаването на нервния импулс към мускулното влакно. Дискомфортът е минимален и се усеща като леко ощипване на мястото на инжектиране.

  ботоксД-р Генов използва специален уред наречен Vibrata, с който болка изобщо не се чувства. Препоръките след процедурата са малко и лесни за изпълнение: през следващите няколко часа пациентът трябва да остане в изправено или седнало положение, да намали физическата си активност и да не навежда рязко главата си надолу. Третираната зона не трябва да се масажира или разтрива.
  Резултатите от процедурата не са незабавни, а се забелязват до седмица след извършването й. Трайността на ефекта при първо инжектиране обикновено е в рамките на 3-4 месеца, а при следващи може да достигне до 6 месеца.

  Повече за процедурата можете да научите тук.

  By Gergana Rangelova Иновации
 • 02 мар.

  Подарък за деня на жената – зона Botox

  ботоксКакво искат жените?

  Д-р Генов знае поне един отговор на този въпрос – да бъдат красиви. 💁🏼‍♀️

  Затова той ще поднесе комплимент на една от вас – зона Botox по избор (чело, между веждите или около очите).
  За да участвате от 2-ри до 8-ми март:
  💃 1. харесайте Facebook страницата Dr. Martin Genov / д-р Мартин Генов
  💃 2. харесайте снимката и коментирайте коя зона Botox избирате
  💃 3. споделете снимката на стената си с видимост Public
  🤩 Победителката ще бъде избрана на случаен принцип от всички, спазили и трите стъпки. Тя ще бъде обявена във Facebook страницата на д-р Гемов на 8-ми март.
  *Можете да се възползвате от подаръка си в рамките на един месец след предварително записан час.
  Успех!
  Повече за процедурата научете тук.

  By Gergana Rangelova Иновации
 • 27 февр.

  Д-р Генов за красотата и любовта пред сп. Story

  мартин генов приятелка

  „Красотата е сила, от която трябва да се възползваш правилно.“

  Появата им на партита и събития през последната година, категорично впечатлява заради нетипичното им ненатрапчиво присъствие, но пък с харизма.

  Как един млад специалист по пластично-възстановителна и естетична хирургия и едно нежно и красиво момиче създават бранда д-р Генов, но и успяват да се учат един от друг? Като се обичат. Вижте какво споделят пред Story д-р Генов и Гергана Рангелова.

  Вие сте двойка извън светското клише в България и като такава, определено впечатлявате на всяко събитие, на което се появите – красиви, елегантни и успешни. Знам, че любовта ви е от пръв поглед, но как се поддържа една връзка при двама души, които са отдадени на професията си?

  Гергана: Любовта от пръв поглед е нещо много красиво и романтично, но за да може тя да се развие и запази се изискват отдаденост и компромиси. На нас ни се получава много естествено, учим се един от друг, подкрепяме се, споделяме. Вярваме в мечтите си, съдействаме си в осъществяване на целите си и гледаме в една посока. И двамата сме вложили много енергия и труд, за да се докажем в сферите, в които работим, имаме и общи проекти, които допълнително ни свързват. Но винаги съумяваме да разграничим професионалния от личния момент.

  Д-р Генов, наричат ви д-р Beautiful и не само заради това, че сте естетичен и пластичен хирург, а и заради външността ви. Помага или пречи красотата на един мъж? При жените май е задължително условие за успех…

  Много е относително – понякога помага, в други случаи пречи. За мен е от значение да се докажа с уменията си в професионален план, отколкото да бъда известен с външността си.
  Красотата е сила, от която трябва да се научиш да се възползваш правилно – трудно е човек да направи първо впечатление два пъти. Визията е важен фактор за въздействието на всеки и начин да представиш себе си пред света без да говориш.

  Защо един млад лекар избира пластичната хирургия, само заради престижа ли? Мислили ли сте някога да работите в друга специалност например?

  Аз съм естет и за мен професията ми е била предопределена. Никога не съм искал да работя в друга специалност. Пластичната хирургия се доближава в най-голяма степен до изкуството и дава възможност на професионалиста да прояви своята креативност, както в естетичната, така и в реконструктивната част. Всеки един детайл, всяко парченце е от пъзел, който с прецизност изграждам, за да върна самочувствието на пациентите си, тяхното удовлетворение е най-голямата ми награда.

  С какво никога не бихте направил компромис, както в професионалния си път, така и в личния си живот?

  Аз съм перфекционист и като такъв държа всяко нещо, с което се захвана да бъде изпълнено по най-добрия начин. За мен няма невъзможни неща, когато влагаш цялата си енергия и желание в нещо. Затова не бих могъл да направя компромис с половинчати, безрезултатни и незавършени неща.

  Когато се запознавате с една жена, успявате ли да „излезете от кабинета“ си? Случвало ли ви се е да искате да поправите нещо от пръв поглед?

  Когато се запознавам с човек, било то жена или мъж, извън работните си ангажименти, се стремя да уловя излъчването на човека и фокусът на вниманието ми да бъде душата му. Както споменах вече, външният вид е основен фактор при първия допир с някой, но аз се опитвам да се абстрахирам от него. Това естествено не е лесна задача, особено с моята професия, която изисква да намирам за секунди несъвършенствата, за да мога да ги поправя. Искам или не, професионалните изкривявания винаги ме съпътстват в ежедневието.

  Суетен ли сте?

  Умерено, със сигурност не прекарвам часове пред огледалото, но обичам да изглеждам добре. Не одобрявам нарцисизма, който за съжаление се е превърнал в модерна болест, но пък съм за здравословната доза суета. Всеки има право да изглежда добре, но не за да се впише в даден стандарт, а за да се чувства прекрасно в кожата си.

  Вярвате ли, че една пластична корекция може да промени живота на една жена? Не питам за случаи, в които това е наложително поради травми, операции и т.н. А за онези ситуации, в които няколко кубика стават важни…

  Често в кабинета ми влизат жени, които смятат, че една операция е пътят им към успех, ще ги направи известни или ще им помогне да поправят отношенията със съпруга или приятеля си. За съжаление това не винаги е реалността. В моята работа аз трябва да бъда и психолог, да преценявам кога очакванията на пациентите ми са реалистични и кога не.
  Моята цел като естетичен и пластичен хирург е да накарам пациентите си да заобичат себе си, да им вдъхна увереност, че могат да бъдат по-добри и да им върна вярата в тях самите. В този смисъл мога да променям животи. Човек, който оценява себе си, събужда любовта и уважението и на околните.

  Как обичате да си почивате с Гери? Какво ви зарежда?

  Общите интереси са това, което държи една връзка жива и те свързва с другия човек. От години съм фен на дайвинга и съм щастлив, че успях да запаля и нея по този спорт. Гмуркаме се заедно на различни красиви дестинации. Обичаме разходките в планината с кучето ни. И двамата сме запалени по бойните спортове. Наслаждаваме се на различни кулинарни изкушения навън, както и сами създаваме такива в дома ни. Не са ни чужди и моментите, в които всеки се отдава на любимата си книга в тихата компания на другия.

  Помага ли равностойното партньорство в една връзка или понякога се превръща във война?

  Винаги има съревнование, когато два силни характера се срещнат в едно равностойно партньорство. Понякога борбата за надмощие се превръща във война, но точно това го прави интересно. В крайна сметка по този начин всеки научава нещо ново за себе си и накрая винаги взимаме правилното решение за двамата. Много по-различно е да можеш да се довериш на другия, на неговия опит и да разчиташ на подкрепата му, а не постоянно да си водещата страна.

  Какво никога не бихте променили в Гери, а и във вас? И, разбира се, какво пък бихте искали да промените?

  Аз съм ужасно нетърпелив и перфекционист до степен, в която знам, че дотягам на хората около себе си. Много често искам нещата да са се случили вчера, това е посоката, в която трябва да поработя и да се променя. Подобно на мен и тя е отдадена на всичко, което прави в професионален и личен план и ми се иска да бъде по-отворена към напътствията, които й давам. Не бих променил целеустремеността и на двама ни, увереността ни, че вървим в правилната посока, вярата ни един в друг.

 • 11 февр.

  Видео: Защо опираме до услугите на естетичната хирургия – д-р Генов в „На кафе“

  д-р мартин генов на кафе

  Д-р Генов говори с Деси Цонева за пластичната хирургия и красотата в „На кафе“.

  Днес си говоря с д-р Мартин Генов или с други думи  – най-красивият сред пластичните и естетичните хирурзи в България.

  Аз не се считам за красив.

  А не се считаш за красив… Смяташ ли, че това по някакъв начин помага? Красотата в един човек.

  При всички положения привлекателността в един човек е винаги от полза. Никога не можеш да направиш два пъти първо впечатление.

  Защо според теб хората имат нужда от това да променят своята физиономия?

  Различни са причините. Някои жени идват имайки лични проблеми, които смятат, че могат да решат с пластичната хирургия. Други действително имат проблем – вродено заболяване или някаква травма, която искат да поправят. В повечето случаи, обаче проблемът е на чисто психологическо ниво. Трябва да успееш да влезеш в глава им и да им обясниш какви са реалните възможности на пластичната хирургия, докъде може да се стигне. Доста от тях идват с нереалистични очаквания за операцията.

  Смяташ ли наистина, че един емоционално нестабилен човек е много по-склонен да променя своя външен вид?

  При всички положения. Даже има заболяване, така нареченият BDD синдром (Body Dysmorphic Syndrome). Това са хора, които до такава степен не харесват дадена част от тялото си, че са готови дори собственоръчно да си я отрежат. Има пациенти, на които отказвам. Аз обичам да им задавам този въпрос: „По колко време на ден прекарвате пред огледалото?“

  bdd синдром

  Или в социалните мрежи, също така?

  Да, знаеш че има вече такива заболявания, свързани със социалните мрежи. Индустрията налага до голяма степен образа на съвременната жена и идеалите за красота. За пациентите понякога е доста трудно това, защото те в определен момент се пускат по пързалката, както казваме ние, тръгват по един склон и точно тук е ролята на специалиста да им каже: „Дотук трябва да спрем, излизаме от естетиката на нещата.“

  Има момичета, които от 13-, 14-, 15-годишни започват да си слагат хиалурон в устните.

  Аз като цяло съм против преди 17, 18 години да е навършила пациентката да се правят такива корекции. Проблемът е, че много от тези момичета отиват на места, салони, какви ви ли не места.

  Непрофесионално.

  Непрофесионално, да. Хора, които имат много малка квалификация, за много малко пари, ги бодат с най-различни филъри, с много ниско качество. Естествено, това води до проблеми.

 • 06 февр.

  Пътеводител към съвършените устни. Филърите с хиалуронова киселина и златните пропорции.

  хиалуронова киселина

  Хиалуронова киселина:

  Какво представлява хиалуроновата киселина?

  Хиалуроновата киселина е мукополизахарид (вид въглехидрат), съставна част на човешкото тяло. Тя е основен компонент на дълбокия слой на кожата (дермата), като 50% от нея се намира именно там, а останалите 50% са разпределени в очите, венците, ставите, сърдечните клапи и т.н

  хиалуронова киселина

  Хиалуроновата киселина има способността да свързва големи количества водни молекули и е от изключително значение за задържането на влага в кожата и за синтеза на колаген.
  С напредване на възрастта и ефектите на околната среда кожата губи своята еластичност и започва да изглежда суха и набръчкана. Използването на продукти с хиалуронова киселина способства за забавяне на процесите на стареене на организма и спомага за тъканната репарация.

  Същата е логиката на филърите, използвани за уголемяване на устните, на основата на хиалуронова киселина. Инжектирането им повишава съдържанието на влага в устните като я придърпва и задържа там и по този начин те изглеждат по-плътни и с младежко излъчване.

  Предимствата на филърите за устни с хиалуронова киселина

  Филърите за устни с хиалуронова киселина възстановяват обема, връщат хармонията и баланса, подобряват формата, контура и очертанията, като придават естествена елегантност. Чрез тях добрият инжектор може да  коригира несъвършенства като асиметрия и да постигне перфектен вид на устните.

  увеличаване на устни

  Формулата на идеалните устни

  хиалуронова киселина

  Всички имат своя представа как би трябвало да изглеждат съвършените устни. Когато са в хармония с лицето те подчертават естествената му женственост и носят привлекателност. Често те са свързани с визията на Анджелина Джоли и има защо. Нейните устни притежават перфектните пропорции.
  Има четири фактора, които показват дали едни устни се вписват в този модел.

  1. Въображаемата линия от крайчетата на устните трябва да достигне до средата на зениците.
  2. Обемът в средата на долната устна, трябва да се доближи почти до ъглите й.
  3. Абсолютна симетричност.
  4. Идеалното съотношение горна към долна устна е подчинено на златното сечение и е – 1:1.618.

  Факти за процедурата:

  – Освен за придаване на обем, филърите с хиалуронова киселина се използват за подобряване на формата и контура.
  – Резултатът може да бъде постигнат както с едно инжектиране, така и на няколко етапа до придаване на желания обем.
  – Увеличаването на устни е сравнително бърза процедура, но крайният резултат се вижда до няколко дни.
  – По време на процедурата се използва локален анестетик, който я прави почти безболезнена.
  – След инжектирането е нормално да се наблюдава оток, който спада до 2-3 дни.
  – Процедурите с хиалуронова киселина имат временен ефект, тъй като тя се резорбира от организма. В зависимост от индивидуалните характеристики на пациентката резултатът се задържа между 4-5 месеца.
  – Появата на алергична реакция е сведена до минимум.

  Прочетете повече за процедурата тук.

 • 04 февр.

  Промоция Свети Валентин – уголемяване на устни с 20% намаление

  уголемяване на устни

  Уголемяване на устни с 20% отстъпка за празника на влюбените!

  💟 Този Свети Валентин заобичайте себе си! 💟

  Естествени, плътни и с перфектни пропорции – така изглеждат идеалните устни. Те могат да бъдат постигнати чрез подчертаване на контура им и придаване на обем. Основна задача на добрия инжектор е да създаде перфектен баланс между горна и долна устна. Той може да се постигне още с първата процедура, като ефектът остава видим месеци наред.

  От 2-ри до 16-ти февруари д-р Генов ще направи вашите устни съвършени с 20% отстъпка за 1 мл филър Restylane.

  Научете повече за процедурата тук.

 • 17 ян.

  Текстурираните силиконови импланти – има ли основание за паника?

  текстурираните импланти

  Текстурираните силиконови импланти – как се стигна до забраната на някой от тях в Европа, какво трябва да знаете, ако са ви поставени такива и има ли основание за паника и страх.

  Защо текстурираните силиконови импланти на Allergan бяха спрени от употреба на територията на ЕС?

  Преустановява се продажбата и се изтеглят от търговската мрежа едни от най-често използваните текстурирани силиконови гръдни импланти и тъканни експандери – тези на фирма Allergan. Всички специалисти на територията на Европейския Съюз, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария са задължени да прекратят работата си с тях. От компанията са категорични, че причината не е ново проучване за продукта им, а липсата на предоставена навреме информация за подновяване на СЕ сертификата. Той обаче е подновен за гладките им силиконови импланти и фирмата ще продължи да ги предлага на границите на ЕС.

  СЕ сертификатът представлява вид маркировка, която обозначава дали имплантите отговарят на изискванията за качество, безопасност и ефикасност на регулатора.

  Регулацията не се прилага за продажбата на имплантите на Allergan в САЩ, поради одобрението им от местният регулатор – FDA.
  Ограничението е инициирано и от Френската регулаторна агенция (ANSM), която преди няколко месеца забрани употребата на текстурирани силиконови импланти. На база научни публикации от изминалите две години, тя не изключва връзка между тях и изключително редкия Имплант-Асоцииран Анапластичен Гигантоклетъчен Лимфом (BIA-ALCL), текстурираните импланти.

  Какво представлява Имплант – Асоциирания Анапластичен Гигантоклетъчен Лимфом?

  BIA-ALCL е рядък вид рак, който варира от образуване на течна колекция около импланта до потенциално метастазиращ лимфом. Чрез лабораторни тестове се установява дали колекцията е вследствие на заболяването или е породена от друга причина.
  Този тип лимфом не се класифицира като злокачествено новообразувание на млечната жлеза, а като такова на локализираната в гърдата лимфна система. Диагностициран рано той се лекува успешно и сравнително лесно.

  Статистиката

  Поради стряскащи заглавия в медиите е изключително важно да стане ясно, че това заболяване е много рядко. Ако риска от развитие на рак на гърдата е 1 на 6-7 жени, то при имплантите на Allergan тази честота е 1/3500, а при други производители дори и по-малък 1/30000.
  Досега в България няма диагностицирани случаи на BIA-ALСL.
  От 1997 до този момент в световен мащаб са документирани около 615 случая на BIA-ALСL, а статистически, досега са имплантирани над 11 милиона гръдни импланти.
  Само макротекстурираните импланти и то не единствено тези на Allergan, но и на други производители, са асоциирани със заболяването.
  Най-добрата опция за лечение е хирургичното отстраняване на импланта и капсулата, когато са налични симптоми и заболяването е потвърдено чрез специални тестове.

  Симптомите на Имплант – Асоциирания Анапластичен Гигантоклетъчен Лимфом

  Ако имате поставени от текстурираните импланти и нямате симптоми като: едностранен, остър, болезнен отток, вследствие течна колекция около импланта, която се появява години след поставянето му – нямате причина за притеснение.
  Д-р Генов съветва всички пациентки да се явяват на редовни годишни контролни прегледи и да не изпадат в паника. Няма причина за притеснение или превантивно отстраняване на имплантите, ако не се наблюдават симптоми.

 • 07 Дек.

  Празнична промоция! 10% намаление на увеличаване на бюста.

  уголемяване на бюста

  Най-хубавият подарък, който можете да си направите за празниците е увереност!

  Подарете си я като позволите на д-р Генов да създаде вашия перфектен бюст с 10% отстъпка от цената.

  Промоцията важи за капарирани операции през месец декември 2018.

  Дата за операцията можете да запишете до края на януари 2019.

  Повече за процедурата прочетете тук.

   

   

   

1 2 3 4 5