Блефаропластика

блефаропластика

Блефаропластика – операция на клепачи

Очите са не само прозорец към външния, но и към вътрешния свят на човека. Те са едни от най-експресивните черти на лицето, които показват виталността, емоцията и издават характера.

Множество фактори като:

  • възраст
  • наследственост
  • тип кожа
  • излагане на слънце

могат да окажат влияние върху клепачите и да предизвикат отпускането им или да ги направят подпухнали и тежки.

За да не изглеждат очите тъжни, уморени и състарени, на помощ идва операцията на клепачите – блефaропластика. Тя може да бъде на горните, долните, както и на двата едновременно.

Има различни подходи при блефaропластика и те се определят според индивидуалния случай по време на консултацията с д-р Мартин Генов.

Галерия

Вижте блефaропластика цена

Операцията по блефaропластика трае около час. Тя се извършва под локална или обща анестезия и след нея пациентът остава за наблюдение в клиниката в рамките на едно денонощие.

Преди всяка блефaропластика, д-р Генов рисува върху клепачите на пациентката насочващи линии, за да определи точното разположение на разрезите. По този начин белегът остава скрит в естествените гънки на кожата.

Оперативни техники

Блефaропластика на горен клепач:

Операцията на горен клепач включва премахване и разместване на мазнини, както и елиминиране на излишната кожа и мускул, с цел подобряване на контура на горния клепач.

Вижте видео за процедурата

Блефaропластика на долен клепач:

Има два варианта за разреза при тази процедура:

  • външен (субцилиарен)
  • вътрешен (трансконюктивален)

С първия тип разрез се извършва премахване и разместване на мазнините под очите, а също и изрязване на излишната кожа, а втория се употребява предимно в случаи с минимален кожен излишък.

И двете процедури действат в посока на намаляване на подпухналостта на клепачите и премахване на торбичките под очите. Резултатите са дълготрайни като се постигат освежаване на погледа, младежки вид и изразителност.
Вижте видео за процедурата

След блефаропластика

След операцията:

  • При нужда пациентът остава под наблюдение в клиниката за 24 часа, като му се предписват обезболяващи за първите дни.
  • Няколко дни почивка и постепенно възвръщане към физическа активност са препоръчителни, за да бъдат избегнати усложнения.
  • След операцията се прилага специална охлаждаща маска за няколко часа с цел намаляване на отока.

Основен фактор за постигане на отличен резултат както при блефaропластика, така и при всякакъв тип естетична или реконструктивна хирургия е квалификацията на хирурга, неговите специализации в страната или чужбина, членството му в наши и международни реномирани асоциации.