Ринопластика

ринопластика

Ринопластика или оперативни корекции на носа

Операция на нос или ринопластика е една от най-често практикуваните пластични операции в съвремието ни.  Красивият и правилен нос е предпоставка за хармонично и съразмерно лице.

Тази популярна процедура може да подобри непропорционалния вид на носа чрез промяна на:

 • размера
 • формата
 • отвора на ноздрите
 • ъгъла между носа и горната устна.

Освен това тази корекция може да бъде приложена при:

 • вродени дефекти
 • травми
 • за подобряване на проблеми с дишането

Затворената ринопластика променя структурата с помощта на вътрешни разрези, докато отворената включва и допълнителен такъв в основата на носа, между ноздрите.

По време на първоначалния разговор с д-р Мартин Генов, той предоставя на пациентите си възможността чрез специално изработени 3D очила и уникален софтуер да визуализират бъдещия си нос триизмерно върху лицето си, което до голяма степен дава предвидимост на резултата.

Галерия

Вижте цена

Между час и два е продължителността на всяка операция на нос. Извършва се под обща анестезия и след нея пациентът остава за наблюдение в клиниката в рамките на денонощие.

Преди процедурата, д-р Генов рисува върху носа на пациентката насочващи линии за извършването на корекциите.

Вижте видео за процедурата

Отворена ринопластика:

Отворената операция на нос започва с малък разрез в основата на колумелата, последван от вътрешни такива на всяка от ноздрите, така че да даде възможност на хирурга за пълен достъп до скелета на носа. Разрезите при този тип операция се извършват чрез ултразвук. Чрез него костните структури се моделират фино и прецизно с микровибрации. Повече можете да прочетете тук.

 

Затворена ринопластика:

При тази процедура пластичният хирург прави два малки разреза във всяка ноздра, за да достигне до скелета и коста.

Когато върхът на носа е широк и топчест, хирургът може да избере да премахне част от аларните хрущяли, разположени в него. В зависимост от индивидуалната структура на носа и необходимия обем на корекцията могат да бъдат използвани шевове, които да огънат или изпънат аларните хрущяли, така че да създадат по-тесен връх или да променят позицията му.

По преценка на хирурга, той може да отстрани гърбица на носа чрез издлетяване на части от хрущяла и костта. След премахване на хрущяла и костта, в носа може да остане разстояние между носните кости, известно като open roof. То се затваря когато хирургът изглади ръбовете и репозиционира носните кости, събирайки ги отново в центъра.

След приключването на операцията, разрезите се затварят с резорбируеми конци, поставят се тампони в носа и термопластична лонгета, които да подпомогнат бързото и правилно заздравяване.

Ринопластика при изкривяване на носната преграда:

Тази операция на нос се прилага за подобряване на носното дишане и включва различни техники за корекция на изкривената носна преграда.

Неоперативна ринопластика:

Модерен метод с доста последователи в чужбина, с който д-р Генов си служи в работата си, е неоперативната операция на носа. При нея корекцията се извършва чрез инжектирането на дермални филъри. Тя се прилага в определени случаи когато индивидуалните характеристики на пациента позволяват.

Пластичният ви хирург ще определи дали тя е подходяща във вашия случай при първоначалната консултация.

След операцията на нос

След операция на нос:

 • Пациентът остава под наблюдение в клиниката за 24 часа, като му се предписват обезболяващи за първите дни.
 • Няколко дни почивка и постепенно възвръщане към физическа активност са препоръчителни, за да бъдат избегнати усложнения.
 • Отокът преминава в рамките на няколко седмици до няколко месеца след процедурата.
 • Тампоните се премахват на 48-я час, а термопластичната лонгета се сваля седмица след операция на нос.

Основен фактор за постигане на отличен резултат както при тази, така и при всякакъв тип естетична или реконструктивна хирургия е квалификацията на хирурга, неговите специализации в страната или чужбина, членството му в наши и международни реномирани асоциации.