Ринопластика

ринопластика

Ринопластика или оперативни корекции на носа

Операция на нос или ринопластика е една от най-често практикуваните пластични операции в съвремието ни.  Красивият и правилен нос е предпоставка за хармонично и съразмерно лице.

Тази популярна процедура може да подобри непропорционалния вид на носа чрез промяна на:

 • размера
 • формата
 • отвора на ноздрите
 • ъгъла между носа и горната устна.

Освен това тази корекция може да бъде приложена при:

 • вродени дефекти
 • травми
 • за подобряване на проблеми с дишането

Затворената ринопластика променя структурата с помощта на вътрешни разрези, докато отворената включва и допълнителен такъв в основата на носа, между ноздрите.

По време на първоначалния разговор с д-р Мартин Генов, той предоставя на пациентите си възможността чрез специално изработени 3D очила и уникален софтуер да визуализират бъдещия си нос триизмерно върху лицето си, което до голяма степен дава предвидимост на резултата.

Галерия

Вижте цена

Между час и два е продължителността на всяка операция на нос. Извършва се под обща анестезия и след нея пациентът остава за наблюдение в клиниката в рамките на денонощие.

Преди процедурата, д-р Генов рисува върху носа на пациентката насочващи линии за извършването на корекциите.

Вижте видео за процедурата

Отворена ринопластика:

Отворената операция на нос започва с малък разрез в основата на колумелата, последван от вътрешни такива на всяка от ноздрите, така че да даде възможност на хирурга за пълен достъп до скелета на носа.

Затворена ринопластика:

При тази процедура пластичният хирург прави два малки разреза във всяка ноздра, за да достигне до скелета и коста.

Когато върхът на носа е широк и топчест, хирургът може да избере да премахне част от аларните хрущяли, разположени в него. В зависимост от индивидуалната структура на носа и необходимия обем на корекцията могат да бъдат използвани шевове, които да огънат или изпънат аларните хрущяли, така че да създадат по-тесен връх или да променят позицията му.

По преценка на хирурга, той може да отстрани гърбица на носа чрез издлетяване на части от хрущяла и костта. След премахване на хрущяла и костта, в носа може да остане разстояние между носните кости, известно като open roof. То се затваря когато хирургът изглади ръбовете и репозиционира носните кости, събирайки ги отново в центъра.

След приключването на операцията, разрезите се затварят с резорбируеми конци, поставят се тампони в носа и термопластична лонгета, които да подпомогнат бързото и правилно заздравяване.

Ринопластика при изкривяване на носната преграда:

Тази операция на нос се прилага за подобряване на носното дишане и включва различни техники за корекция на изкривената носна преграда.

Неоперативна ринопластика:

Модерен метод с доста последователи в чужбина, с който д-р Генов си служи в работата си, е неоперативната операция на носа. При нея корекцията се извършва чрез инжектирането на дермални филъри. Тя се прилага в определени случаи когато индивидуалните характеристики на пациента позволяват.

Пластичният ви хирург ще определи дали тя е подходяща във вашия случай при първоначалната консултация.

След операцията на нос

След операция на нос:

 • Пациентът остава под наблюдение в клиниката за 24 часа, като му се предписват обезболяващи за първите дни.
 • Няколко дни почивка и постепенно възвръщане към физическа активност са препоръчителни, за да бъдат избегнати усложнения.
 • Отокът преминава в рамките на няколко седмици до няколко месеца след процедурата.
 • Тампоните се премахват на 48-я час, а термопластичната лонгета се сваля седмица след операция на нос.

Основен фактор за постигане на отличен резултат както при тази, така и при всякакъв тип естетична или реконструктивна хирургия е квалификацията на хирурга, неговите специализации в страната или чужбина, членството му в наши и международни реномирани асоциации.